Aurora Holidays |
Utsjoen perinteiset herkut ovat poroa, kalaa ja marjoja. Vihanneksia ja kasviksia täällä on syöty vähemmän. Poronkäristys lienee kaikille tuttu: poronlihaa lastuina haudutettuna. Sitä syödään perunamuusin ja puolukoiden kanssa. Porokeitossa on paljon lihaa ja vähän perunaa. Erityisen maukkaan keiton saa poron luista. Käristyskeitto on tehty käristyslihasta ja uudempaan versioon laitetaan joukkoon sulatejuustoa. Kuivattu poronliha on edelleenkin suosittu eväsherkku. Suolattu poronliha kuivataan kevättalvella ulkona tuulessa ja pakkasessa.
Utsjoen perinteiset herkut ovat poroa, kalaa ja marjoja. Vihanneksia ja kasviksia täällä on syöty vähemmän. Poronkäristys lienee kaikille tuttu: poronlihaa lastuina haudutettuna. Sitä syödään perunamuusin ja puolukoiden kanssa. Porokeitossa on paljon lihaa ja vähän perunaa. Erityisen maukkaan keiton saa poron luista. Käristyskeitto on tehty käristyslihasta ja uudempaan versioon laitetaan joukkoon sulatejuustoa. Kuivattu poronliha on edelleenkin suosittu eväsherkku. Suolattu poronliha kuivataan kevättalvella ulkona tuulessa ja pakkasessa.
Lohta syödään paistettuna ja suolattuna sekä tietenkin kalakeitossa. Maukkain lohi on se, joka paistetaan rannalla tikun nokassa nuotiolla. Myös muita kaloja käytetään paljon.
Perinteisiä poroherkkuja ovat kumpukset, konttiluut ja koparat sekä verimakkarat ja keitetyt poron kielet. Niitä ei ole aina tarjolla, mutta jos osuu perinneruokaillallisille, saattaa saada myös niitä.
Kumpukset on tehty poron verestä, lisänä on jauhoja ja suolaa sekä poron kuuta. Tämä on poron rasvaa. Taikinasta tehdään möykkyjä, jotka keitetään lihaliemessä kypsiksi.
Konttiluut ovat maukkaita luita, ne on pätkitty noin 10 cm:n mittaisiksi. Keitetyistä luista syödään sisällä oleva luuydin imaisemalla, puhaltamalla tai kaivamalla.
Keitetyt koparat, poron sorkat, ovat herkkua, niistä imeskellään kaikki imeskeltävä. Perinneherkkuja nautitaan erityisesti saamelaisten kansallispäivänä, kuudes helmikuuta. Näiden lisänä voidaan nauttia keitettyjä perunoita ja puolukkasurvosta.
Lohta syödään paistettuna ja suolattuna sekä tietenkin kalakeitossa. Maukkain lohi on se, joka paistetaan rannalla tikun nokassa nuotiolla. Myös muita kaloja käytetään paljon.
Perinteisiä poroherkkuja ovat kumpukset, konttiluut ja koparat sekä verimakkarat ja keitetyt poron kielet. Niitä ei ole aina tarjolla, mutta jos osuu perinneruokaillallisille, saattaa saada myös niitä.
Kumpukset on tehty poron verestä, lisänä on jauhoja ja suolaa sekä poron kuuta. Tämä on poron rasvaa. Taikinasta tehdään möykkyjä, jotka keitetään lihaliemessä kypsiksi.
Konttiluut ovat maukkaita luita, ne on pätkitty noin 10 cm:n mittaisiksi. Keitetyistä luista syödään sisällä oleva luuydin imaisemalla, puhaltamalla tai kaivamalla.
Keitetyt koparat, poron sorkat, ovat herkkua, niistä imeskellään kaikki imeskeltävä. Perinneherkkuja nautitaan erityisesti saamelaisten kansallispäivänä, kuudes helmikuuta. Näiden lisänä voidaan nauttia keitettyjä perunoita ja puolukkasurvosta.
Aurora Holidays |
Paikallisista ravintoloista voi löytää erikoisuuksia: Aurora Holidaysin ravintolassa (Nuorgamintie 815) suosittu annos on porokebab, se on kokonaan poronlihaa. Tästä ravintolasta saa myös erikoiskahveja ja gluteenittomat tuotteet.
Ravintola Deatnu |
Ravintola Deatnu (Ellintie 25) on aivan Tenon rannassa, maisema on kaunis ja ravintola on viihtyisä. Listalla on tarjolla paikallisia herkkuja, poroa, kalaa ja marjoja. Iso terassi on aivan Tenon rannassa ja vastakkaisella puolella ovat Norjan tunturit.
Restaurat Pisara |
Utsjoen uusin ravintola on Restaurant Pisara (Nuorgamintie 112). Se on panoramaravintola Tenojoen ja Utsjoen risteyksessä.
Näköala on 300 astetta!
Hotelli Utsjoki |
Hotelli Utsjoki (Luossatie 4) tarjoaa aamiaista, lounasta ja ala carte -illallista. Tämä paikka oli legendaarinen – jo vuodesta 1959 – Utsjoen Matkailuhotelli. Maisemat hotellin ikkunasta ovat komeat, hotelli sijaitsee aivan Utsjoen törmällä. Alakerrassa on baari.